Als je al een tijdje gebruik maakt van Twitter dan stuur je met enige regelmaat een berichtje de wereld in waarvan je denkt dat het interessant is.
Het kan ook zijn dat je helemaal niet twittert omdat er alleen maar onzin wordt uitgekraamd en het volgen van al die tweets een tijdverspillende bezigheid is. Wie Twitter succesvol wil hanteren maakt onder andere een praatje. Dat kan over van alles gaan en ja…dat kost tijd, maar is zeker de moeite waard!
Ben je op zoek naar tips over twitteren, dan kom je heel veel artikelen tegen met bekende do’s & don’ts als het updaten over je bezoekjes aan het toilet, twitteren over wat je gaat eten en let op dat privé en zakelijke berichten niet voor conflicten zorgen. Met name voor het laatste is iets te zeggen, valt uitgebreid over te discussieren en komt een paar alinea’s verderop in dit artikel aan bod.
Tweeten wie je bent
Tja…waarom dan geen bezoekjes aan het toilet en als ik koken nou heel leuk vind? Dan mag je er wat mij betreft over twitteren! Als de context van de tweets beschrijven wie jij bent of als wie jij bekend wilt staan, dan is daar helemaal niets mis mee. Het is mijns inziens zelfs het belangrijkste aandachtspunt voor het getwitter en andere activiteiten die je ontplooit op sociale netwerken.
Je bent toch niet voor niets aan het twitteren. De berichtjes moeten iets opleveren. Enerzijds kunnen dat klikken zijn naar je website, anderszijds het besef bij jouw volgelingen dat ze jou een beetje kennen en graag met jou zaken willen doen.
Het graag-zaken-doen met iemand komt in drie stappen:
- Je moet iemand kennen die kan leveren wat jij nodig hebt
- Je moet diegene aardig vinden
- Je moet die persoon vertrouwen
Dit zijn ook precies de stappen die je heel goed met Twitter voor elkaar kunt krijgen als je moeite doet om een praatje te maken met een potentiële zakenpartner. Het hoeft niet altijd heel veel voor te stellen en zeker niet een onderhandelingsproces te worden. Gun elkaar in het openbaar het moment om te laten weten wie je bent.
Jouw gesprekspartners
Door praatjes te maken kun je er voor zorgen dat je binnen jouw netwerk een zekere aandacht wekt voor wat jij interessant vindt en graag wilt delen. Hiervoor heb je wel een gesprekspartner nodig. Op Twitter zijn zo’n 200 miljoen geregistreerde gebruikers dus daar zitten er zeker wel een paar tussen.
Op drie manieren kun je aan een gesprekspartner komen:
- Je bent zo goed bezig dat anderen vanuit zichzelf met jou gaan praten.
- Je komt iemand tegen doordat er aan iemand gerefereerd wordt (door bijv. een andere tweep).
- Je ziet interessante tweets van iemand omdat je specifiek naar een onderwerp zocht.
Van de drie manieren vind ik de laatste wel het meest handig, te meer omdat je hier het ‘systeem Twitter’ ten volle benut en het ook vrijwel altijd werkt op het moment dat jij het wilt (lees: tijd voor hebt).
Zoeken met Twitter
Waarover wil jij het hebben? Zoek het op via de zoekfunctie van Twitter. Bij voorkeur gebruik je de uitgebreide zoekfunctie waarmee je geholpen wordt op search.twitter.com/advanced. Alle mogelijkheden om handmatig een zoekopdracht samen te stellen vind je op de pagina over ‘Search Operators‘.
Je gaat op deze manier op zoek naar twitterberichten die jou intereseren en een hele goede aanleiding kunnen zijn voor een praatje met degene die hem heeft verstuurd.
Wil je vaker op dezelfde manier een praatje maken met nieuwe mensen dan kun je de zoekopdracht kopieren, op bijvoorbeeld Twitter.com invoeren en vervolgens opslaan. Dit kan alleen als je een account hebt en bent ingelogd.
Praten over je werk of privé…of beide?
Geregeld merk ik op dat er mensen zijn die moeite doen hun getwitter over het werk gescheiden te houden van wat hen in privé bezig houdt. Hier is op zich niets mis mee behalve dat het omslachtig is, nooit volledig waterdicht is en ook niet écht bij het platform van deze tijd hoort.
Wat is het dat je niet zo graag aan je zakelijke contacten kwijt wilt over je privé-leven maar wel via een ander account de wereld in stuurt met de mogelijkheid dat een potentiële zakenpartner het alsnog tegenkomt als je bijvoorbeeld even ‘gegoogled’ wordt?
Als je je bewust bent van het feit dat je iets publiekelijk maakt, hoef je het getwitter over werk of privé niet meer te scheiden. Op één account kun je dan heel goed laten zien wie jij als publiek persoon bent. Voor de ene persoon is of kan dat wat meer zijn dan bij de ander. Hoever je hier zelf in gaat, is in de meeste gevallen geheel aan jou (afgezien van publieke figuren die dat zonder Twitter al zijn).
Hoe persoonlijke tweets in jouw voordeel werken
Voor het online succes waar je naar op zoek bent, is het waarschijnlijker dat je een account hebt waarmee jij je als persoon op een optimale manier presenteert. Het is voor anderen namelijk veel interessanter om met ‘iemand’ een praatje te maken dan met ‘iets’. Buiten sta je ook niet tegen een banaan te praten, of het logo van de groentenboer.
Het kan overigens geen kwaad om óver de banaan te praten mét de groentenboer. Sterker nog, in de meeste gevallen zal de groentenboer het zelfs waarderen! Zo is het ook op Twitter: je kunt om de meest simpele redenen een praatje aanknopen waardoor je elkaar een beetje beter leert kennen.
Geen tijdverspilling als je tijd investeert
De critici vinden het maar tijdverspilling en onzinnige tweets. Echter steeds vaker doe ik hele goede contacten op juist doordat er een persoonlijk tintje aan de ontmoeting zat via Twitter. Die paar extra tweets die ik hiervoor moet sturen zijn het mij waard omdat ik weet dat ik er genoeg voor terug zal krijgen.
Het mooiste voorbeeld is wel dat ik iemand vond die ik graag wilde betrekken bij een heel interessant project. Met het project viel niet direct veel geld te verdienen dus moest ik het natuurlijk op zo’n goed mogelijke manier zien te verkopen. Dat zou ik overigens per telefoon doen want de 140 tekens van Twitter waren niet toereikend. Het moest me toch niet overkomen dat ik deze man per ongeluk zou storen tijdens het slapen. Hij sliep namelijk en dat had ik gelukkig gezien omdat ik – voordat ik ging bellen – nog even z’n twitterstatus had bekeken. Na een vriendelijke reactie op zijn tweet over de powernap die hij 5 minuten geleden was begonnen, zou ik zeker een half uurtje wachten om hem werkelijk op te gaan bellen. Z’n powernap duurde nog geen 15 minuten, hij belde n.a.v. mijn reactie op en ik kon hem mijn voorstel doen tijdens een zeer ontspannen en positief telefoongesprek.
Praatje maken?
Ik ben benieuwd hoe jij het maken van praatjes op Twitter ervaart en of je er ook al succes mee hebt behaald? Uiteraard kun je mij gerust aanspreken op Twitter via @walterkort, ik ‘praat’ graag.
Ha die Walter,
Voor het eerst op je website/weblog gekeken en je artikelen gelezen. Heel interessant wat je te melden hebt en ook nog leuk en onderhoudend geschreven. Mijn complimenten!
Wat Twitter betreft ben ik het helemaal met je eens. Zakelijk en privé niet scheiden, maar bewust kiezen wat je wel of niet communiceert. Met je eigen naam op Twitter en niet met je logo of bedrijfsnaam.
Het levert inderdaad veel op en dat is niet altijd in geld, al heb ik er ook al klanten door gekregen en heb ik mijn eZine-abonnees er flink door zien groeien. Daarnaast heb ik veel leuke mensen leren kennen en daardoor ook hun werkzaamheden. Ik zal ze dan ook zeker promoten als ik mensen tegen kom die hun dienst zouden kunnen gebruiken.
Zo promoten mensen mij ook en het bezoekersaantal op mijn weblog stijgt altijd als ik weer getwitterd heb over mijn eZine, de Ruimtewijzer.
Leuk ook je voorbeeld over de man die net een powernap deed! Ook ben ik la heel vaak door allerlei onbekende mensen geholpen met bijvoorbeeld een Excel-probleem. Die mensen zijn nu Twittervrienden geworden, waar ik altijd op terug kan vallen als ik weer een probleem heb.
En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. Ik wil alleen de tweet-ups nog even noemen. De Twitter-ontmoetingen IRL (in het echt dus) waar je elkaar ook in levende lijve ontmoet. Heel gezellig altijd.
Het is echt een SOCIAAL medium Twitter met heel veel mogelijkheden en je kunt er zoveel tijd in stoppen als je wilt. Nog een tip als je bang bent er teveel tijd aan kwijt te zijn: zet een timertje/kookwekker! Helpt echt!
Veel succes verder met je al je activiteiten waar ik al meerdere van mee heb kunnen maken, zoals het 1e klas netwerken, de open gesprekken en natuurlijk de Open Coffee bijeenkomsten in de Jopenkerk en ik kijk dan ook uit naar je volgende blogartikel.
Hartelijke groet,
Jalada
Super leuk dat je meteen hebt gereageerd op het artikel (en lekker lang ook), dank je wel!
Je toevoeging wat betreft de Tweetups vind ik een hele goede. Hoewel dat niet echt op het platform zelf is…worden daar natuurlijk ook ontzettend veel praatjes gemaakt 🙂